ENDODONȚIA (TRATAMENTUL DE CANAL)

        Este specialitatea stomatologică care se ocupă cu diagnosticarea și tratarea afecțiunilor pulpei dentare și a regiunii periapicale. Cele mai frecvente cauze care duc la îmbolnăvirea pulpei dentare sunt cariile profunde, tratamentele incorect realizate, traumatismele dentare.

Cum recunoașteți că aveți nevoie de tratament de canal?

        Semne și simptome care arată o posibilă afectare a nervului:

  • dureri de dinți care apar instantaneu și care durează o perioada îndelungată. Netratarea la timp a acestora poate duce la intensificarea durerii și, uneori , la extracția dintelui;
  • uneori, dintele nu doare. Atunci când nervul nu mai este viabil, nu mai este sensibil la stimulii din exterior, precum rece sau cald. Însă, bacteriile prezente în pulpa infectată din interiorul dintelui pot afecta zona osoasa din jurul vârfului rădăcinii, apărând astfel o inflamație a țesuturilor din jurul apexului numită parodontita apicală, cu apariția ulterioară a abcesului dentar;
  • miros urât produs de bacterii în cazul unei gangrene;
  • dureri la masticație;
  • sensibilitate la rece sau la cald, care durează o perioada mai lunga de timp.
Ce implică terapia canalelor radiculare ?

        Tratamentul  endodontic este una din cele mai întâlnite manopere stomatologice. Acesta este nedureros (fiind efectuat sub anestezie locală) și absolut necesar pentru conservarea dintelui. El poate avea loc într-o singură ședință sau în mai multe, în funcție de gravitatea afecțiunii. Tratamentul endodontic presupune o serie de acțiuni terapeutice care au ca scop eliminarea infecției de la nivelul pulpei dentare și protejarea zonelor decontaminate de alte agresiuni microbiene prin sigilare cu material de obturație specific.

Cum se procedeaza în caz de urgență?

        Sedințele de urgență pot consta în:

  • extirpare vitală ( îndepărtarea nervului sub anestezie);
  • drenaj endodontic (crearea unei căi de acces către interiorul dintelui pentru evacuarea secreției purulente);
  • incizie abces (evacuarea colecției purulente situată submucos, urmată de spălături abundente dezinfectante);
  • aplicarea unui pansament calmant ( aplicarea unei substanțe cu proprietăți calmante și dezinfectante în imediata apropiere a nervului).