ODONTOTERAPIA (CARIOLOGIA) – are ca obiect de activitate refacerea structurii și funcționalității dinților cu pierdere de substanță dentară, atât de cauză carioasă, cât și necarioasă, cum ar fi fracturi dentare, leziuni de abraziune sau eroziuni.
Când apar cariile?
Caria apare atunci când alimentele rămân în contact cu suprafețele dentare mai mult timp. Se formează astfel placa bacteriană, care distruge progresiv straturile dentare, începând cu cele exterioare (smalțul), continuând cu cele interioare (dentina), putând ajunge, în stadii avansate la afectarea pulpei dintelui (a nervului).
Când se tratează cariile?
Tratamentul cariei trebuie început cât mai devreme, atunci când caria nu a interesat pulpa dentară și nu au apărut complicațiile. Tesuturile dentare alterate și infiltrate cu bacterii, vor fi indepărtate, cavitatea rezultată va fi dezinfectată și tratată corespunzator, iar dintele va fi refăcut printr-o obturație (plombă). Exista mai multe tipuri de material pentru obturație, fiecare dintre ele având avantaje și dezavantaje. Împreună cu pacientul, medicul stomatolog va găsi cea mai bună metodă de refacere a structurii dentare. Materialele de obturație compozite sunt cele mai utilizate în prezent. Ele sunt materiale fizionomice și pot fi aplicate în straturi succesive, de diverse nuanțe pentru a obține culoarea naturală a dintelui, în multe cazuri obturațiile devenind invizibile. În cazul în care caria este în stadiu incipient, procedura este nedureroasă și minim invazivă. În situația în care procesul carios este profund, este necesară efectuarea unei anestezii dentare locale. Pacientul poate consuma lichide și alimente imediat ce pleacă din cabinetul stomatologic, deoarece obturația este întărită, priza materialului compozit fiind realizată cu ajutorul lămpii de fotopolimerizare. O igiena orală riguroasă, o alimentație echilibrată și controalele stomatologice regulate sunt factori care influențează pozitiv durata de viață a obturațiilor cu materiale compozite.