PROFILAXIA DENTARĂ

        Reprezintă cea mai importantă și mai ieftină etapă în îngrijirea dinților. Profilaxia dentară constă dintr-o serie de proceduri care au ca scop prevenirea apariției cariei dentare și a bolilor parodontale, precum și încetinirea sau stoparea evoluției acestora atunci când ele au apărut.  

Principalele metode preventive sunt:

  • Controlul igienei orale la domiciliu:

        Principalul factor de menținere a unei igiene dentare eficiente îl reprezintă în primul rând periajul dentar. Un periaj corect efectuat presupune curățarea suprafețelor dentare de resturi alimentare , îndepărtarea plăcii bacteriene de pe suprafețele dinților și ale lucrărilor protetice, îndepărtarea colorațiilor datorate consumului de alimente și de băuturi ( cafea, ceai negru), dar și stimularea circulației sangvine locale și a troficității țesuturilor gingivale prin realizarea, în același timp, a masajului gingival, precum și curățarea limbii. Deoarece periajul dentar nu realizează îndepărtarea eficientă a plăcii bacteriene la nivelul spațiilor interdentare și în apropierea gingiei, se impune folosirea unor mijloace suplimentare de igiena bucală, cum ar fi ața dentară, apa de gură, dușul bucal, periuțele interdentare.

  • Controalele periodice regulate:

        Controalele periodice o data la 6 luni sunt foarte importante pentru menținerea sănătății orale. În timpul acestor controale medicul stomatolog poate depista :
• carii iîn stadiu incipient pe care pacientul încă nu le sesizează;
• semne ale unor îmbolnăviri gingivale incipiente;
• restaurări dentare care necesită reparații.

        În urma acestor controale , pacientul va primi recomandări individualizate pentru realizarea, la domiciliu, a unei profilaxii cât mai eficiente.

  • Igienizarea profesională:

        Este reprezentată de :
• Detartraj: reprezintă îndepărtarea tartrului (placa bacteriană mineralizată, aderentă de suprafețele dinților, lucrărilor protetice, implantelor sau aparatelor ortodontice) cu ajutorul aparatelor cu ultrasunete sau cu instrumentar manual.
• Periaj profesional: urmează imediat după detartraj și are rolul de a netezi și de a lustrui suprafețele dentare. El se realizează cu ajutorul unei periuțe dentare și al unei paste de dinți abrasive și remineralizante.
• Air flow: reprezintă un dispozitiv modern utilizat pentru îndepărtarea colorațiilor extrinseci de pe suprafața dinților, prin pulverizarea, asupra acestora, a unui jet de apă, aer și bicarbonat de sodiu, realizând astfel și un efect de albire , redând dinților aspectul natural. 

  • Sigilarea șanțurilor și fosetelor:

        Este o metodă de prevenire a cariilor de pe suprafețele dentare cu șanturi și fosete ale molarilor și premolarilor. Sigilarea este o procedură simplă și nedureroasă  și constă în aplicarea unei pelicule de rășină dentară pe suprafața smaltului, pelicula care, după întărire, izolează perfect șanțurile și gropițele dentare, preîntâmpinând astfel stagnarea microbilor si a plăcii bacteriene la acest nivel. Sigilarea se execută pe dinții definitivi  ( molari și premolari)  ai copiilor, imediat după ce aceștia au erupt, în special la copiii care au avut multe carii la dinții temporari. Materialele de sigilare se pot desprinde de pe dinte, de aceea este nevoie de o monitorizare constantă pentru a le putea iînlocui dacă este cazul.

  • Fluorizarea:

        Fluorizarea realizată în cabinetul stomatologic este o procedură nedureroasă și neinvazivă , care constă în aplicarea pe dinți a unor substanțe cu conținut mare de fluor, în scopul prevenirii apariției leziunilor carioase sau al remineralizării leziunilor incipiente existente.  Preparatele utilizate în cabinet conțin o cantitate mai mare de fluor comparativ cu pastele de dinți sau apele de gură obișnuite.

  • Gutiere pentru bruxism:

        Bruxismul este un act involuntar care constă în scrâșnirea dinților și încleștarea maxilarului. Acesta se poate produce ziua (bruxism diurn) sau noaptea (bruxism nocturn). Cel mai important factor care poate declanșa bruxismul este stresul. Gutierele se recomandă a fi efectuate atunci când în urma acestui proces de frecare a dinților apare o abraziune accentuată a dinților, iar pacientul prezintă dureri de cap, ale articulației temporo-mandibulare și sensibilitate dentară.

  • Alimentația echilibrată:

        O alimentație echilibrată trebuie adaptată în funcție de vârstă, sex , constituția genetică, activitatea fizica desfașurată, dar și de preferintele culinare. Iată câteva sfaturi pentru o dieta echilibrată:
• consumați legume și fructe proaspete, cereale integrale, carne de pasare și de pește, ouă, produse lactate;
• limitați numărul gustărilor constând în dulciuri și băuturi carbogazoase;
• dacă alegeți să consumați băuturi carbogazoase îndulcite folosiți paiul, pentru a limita contactul acestora cu suprafețele dentare;
• alegeți gustări sănătoase, precum: brânzeturile, iaurtul simplu;